2011. február 27., vasárnap

Az álmok útján

Kapcsolódás Mária Magdolnához a tánc, a zene, az „álmok” és az érzések útján. A mindannyinkban létező teremtő vágy nyílik meg bennünk, hogy használni tudjuk azt, ami az ember számára mindig is adott volt a teremtő képzelet és a hit által. Merj repülni egy csodálatos világban, melyet Te teremtesz meg magadnak a szeretet és az „álmodás” segítségével.

Időpont: 2011. március. 12. szombat 15:00 óra
Hely: Pécs, Mohácsi út 35.

2011. február 26., szombat

Aromaterápia II.

Az illóolajok felhasználhatósága gyógyító hatásuk szerint:

Aggódás: bergamott, cédrus, cickafark, geránium, levendula, mandarin, narancsvirág, pacsuli, római kamilla, rózsa, szantál, tömjén, vetiver, zsálya


Alacsony vérnyomás: borsmenta, izsóp, kakukkfű, kámfor, rozmaring, zsálya

Allergia: citromfű, geránium, kajeput, kamilla, levendula, rózsa

Angina: bergamott, citrom, kajeput, kakukkfű, teafa, zsálya

Anorexia (kóros étvágytalanság): borsmenta, fekete bors, gyömbér, koriander, zsálya

Aranyér: boróka, ciprus, koriander, mirha, teafa

Asztma: ánizs, boróka, borsmenta, ciprus, citrom, citromfű, erdeifenyő, eukaliptusz, izsóp, kajeput, kakukkfű, levendula, majoránna, mirtusz, muskotályzsálya, niaouli, rozmaring, tömjén, zsálya

Ágybavizelés: boróka, ciprus

Álmatlanság: bazsalikom, bergamott, cickafark, citromfű, jázmin, kakukkfű, kamilla, kámfor, levendula, majoránna, mandarin, narancs, petitgrain, római kamilla, rózsa, rózsafa, szantálfa, tömjén, ilang-ilang, vetiver

Bárányhimlő: bergamott, eukaliptusz, kajeput, mirtusz, niaouli, teafa

Bélfertőzés: bazsalikom, bergamott, borsmenta, citrom, fekete bors, geránium, izsóp, kajeput, kakukkfű, kamilla, levendula, mirtusz, rozmaring, teafa

Bizalomhiány: bergamott, ciprus, jázmin, narancs, rozmaring

Bizonytalanság: bergamott, cédrus, jázmin, szantál, tömjén, vetiver

Bőrbetegségek: bergamott, boróka, cédrusfa, cickafark, erdei fenyő, geránium, izsóp, kajeput, kakukkfű, kamilla, muskotályzsálya, pacsuli, rózsafa, zsálya

Bőrgyulladás: bergamott, boróka, borsmenta, cédrusfa, cickafark, citrom, citromfű, geránium, izsóp, jázmin, kajeput, kakukkfű, kamilla, kámfor, levendula, mandarin, mirtusz, muskotályzsálya, niaouli, pacsuli, pálmarózsa, petitgrain, római kamilla, rózsa, rózsafa, rozmaring, szantálfa, szegfűszeg, teafa

Bőrregenerálás: geránium, levendula, mirha, mirtusz, muskotályzsálya, pacsuli, pálmarózsa, szantálfa, teafa, tömjén

Bulimia (kóros falánkság): bergamott, édeskömény, gyömbér, pacsuli, rózsafa, szantál

Candida fertőzés: teafa, kakukkfű, eukaliptusz, geránium, levendula, majoránna, mirha, pacsuli, rozmaring.

Cukorbetegség: boróka, eukaliptusz, geránium, izsóp, kakukkfű, kamilla, zsálya

Depresszió: bergamott, bazsalikom, citrom, citromfű, citronella, geránium, jázmin, kamilla, levendula, mandarin, muskotályzsálya, petitgrain, római kamilla, rózsa, rózsafa, szantálfa, ilang-ilang, vetiver

Dohányfüst-szagtalanítás (légfrissítés): borsmenta, cédrusfa, citrom, citronella, erdeifenyő, eukaliptusz, levendula, mirtusz, muskotályzsálya, pacsuli, törpefenyő, teafa, tömjén

2011. február 13., vasárnap

Aromaterápia I.

Az aromaterápia az esszenciális illóolajok használata az energetikai és fizikai test és a tudat működésének kiegyensúlyozására és harmonizálására, illetve a test öngyógyító képességének kibontakozására.
Az illatok befolyásolják az idegrendszert, érzelmeinket, lelki beállítottságunkat. Az illóolaj kis mennyiségben a lélekre, nagyobb mennyiségben pedig a testre gyakorol hatást. A leggyakoribb alkalmazási mód az aromalámpa, amelyben lassan elpárologtatjuk az illóolajat. Emellett lehetséges az inhalálás, a fürdő és szauna, a borogatások, pakolások, és a masszázs. Parfümökben is használhatunk illóolajat. A konyhában és a háztartásban is jól alkalmazhatók. Az aromalámpa használható frissítésre, nyugtatásra, fertőtlenítésre, vérnyomás-változtatásra, relaxációra. Általában 5-15 csepp illóolajat elég a vízzel teli párologtatóba cseppenteni.
A helység jellege szerint különböző illóolajokat használhatunk.
Lakószoba: fenyőfélék, citrom, narancs, fahéj, menta.
Hálószoba: rózsafa, levendula, narancshéj,
Szerelmi együttlét: ilang-ilang, jázmin, pacsuli, ánizs, szegfűszeg, rózsafa
Dolgozószoba: citrom, borsmenta, rozmaring, muskotályzsálya, narancs, mandarin, fenyőfélék
Gyerekszoba: (a felnőtt adagnál kisebb mennyiségben): mandarin, narancs, fenyőfélék, fahéj, vanília.
Betegszobába: eukaliptusz, kakukkfű, boróka, citrom, fenyőfélék, borsmenta, levendula.

Túlterhelt és stresszes időkben használható illóolajok:
Cédrus, hogy megerősítsen
Gyömbér, hogy szellemileg megelevenítsen
Levendula, mely kiegyensúlyoz, megnyugtat, segít az elalvásban
Rózsa, mely egyensúlyba hozza az érzelmeinket és gyógyítja a szívünket
Szantál, mely relaxál és növeli az ellenállásunkat
Tömjén, hogy le tudjon lassulni a lélegzetvételünk
Vetiver, mely földel és alapoz

Elmélyüléshez, meditációhoz, relaxáláshoz használható: mirtusz, tömjén, mirha, cédrus, muskotályzsálya, levendula, fahéj, rózsafa, narancs, fenyőfélék, szantál.

Felfrissüléshez használható: borsmenta, fodormenta, fenyőfélék, citrom, mandarin, narancs, levendula

Erős dohányfüst közömbösítéséhez: citrom, levendula, fenyőfélék, mirtusz, zsálya

Rovarok elriasztására: levendula, boróka, eukaliptusz, szegfűszeg

Fürdő

Az illóolajat mindig oldjuk tejben, mézben, tejszínben vagy folyékony szappanban. A tej, tejszín alapú illóolajos fürdő a száraz bőrnek ajánlott. Egy csészényi langyos tejben vagy négy evőkanálnyi tejszínben oldjunk fel 10-15 csepp illóolajat vagy keveréket és adjuk hozzá a már kádban lévő fürdővizünkhöz. Méz vagy folyékony szappan esetén is ugyanez az adagolás. Normál bőrnek jobb a méz és zsírosnak a folyékony szappan.

Nyugtató fürdő: citromfű, narancs, mandarin, levendula, rózsafa, fahéj, kamilla. Lehetőleg mézben oldjuk az illóolajokat, mert a méz is nyugtató hatású.
Frissítő fürdő: fenyőolajok, citrom, citronella, rozmaring, bazsalikom.
Depresszió elleni fürdő: ilang-ilang, bergamott, vanília.
Esti „altató” fürdő: levendula, kamilla, narancsvirág.
Idegerősítő fürdő: bazsalikom, bergamott, citromfű, geránium, levendula, petitgrain
Nemi vágyat növelő fürdő: ilang-ilang, jázmin, szantál.
Meghűlés elleni fürdő: eukaliptusz, fenyő, fahéj.
Narancsbőr (terhességi csíkok, cellulitisz) elleni fürdő: citrom, boróka, ciprus, levendula, narancs, rozmaring (hetente max. 2-szer alkalmazható).
Gyermekeknek: mézben oldott narancs, mandarin. Ha a gyermek felnőtt fürdőkádban fürdik, legfeljebb 5 cseppet alkalmazzunk, gyermekkádban csak egyet.
Aranyér elleni ülőfürdő: levendula, mirha, narancs, ciprus, boróka (mézben oldva).

A következő cikksorozatomban a betegség illetve gyógyító hatás szerinti csoportosításban közlöm az illóolajok felhasználhatóságát.

2011. február 1., kedd

Kristályok a nőiség tükrében V.

Tigrisszem

A tigrisszem viselőjének több családi melegséget, biztonságot és harmóniát kölcsönöz. Különösen gyerekeknél növeli a befogadóképességet, a figyelmességet és tanulási vágyat.

Kék topáz

Önmegvalósítás, önbizalom, bölcsesség, belső gazdagság. Javítja az emésztést és az anyagcserét, erősíti az idegeket, javítja a gyenge látást, serkenti az energia áramlását a meridiánokban. Oldja a hasfájást, segít fogyás és étkezési zavarok esetében (néha a kóros soványságon is).

Aranytopáz

Öntudat, önbecsülés. Nagylelkűség, karizma, pozitív életszemlélet. Segít az emésztési és étkezési zavarokon, növeli a női termékenységet.

Kék turmalin

Hűség, erkölcs, felelősség, elfogadás, szellemi szabadságra törekvés. Felszabadítja az elfojtott érzelmeket és könnyeket. Segít a hiperaktivitáson, a növekedési és fejlődési zavarokon.

Vörös turmalin

Élénkség, öröm, együttérzés, vállalkozó kedv, a kapcsolatok öröme, báj. Lelki melegséggel tölt el, javítja a szexualitást, erősíti az idegeket, jó hatással van a vérre, májra, szívre, és a nemi szervekre.

Zöld turmalin

A zöld turmalin nem csak gyógyító, hanem megújító és fiatalító tulajdonsággal is rendelkezik, amely kihat a barátságokra, családra és a partnerkapcsolatokra is. Segít a szellemet, a lelket, az elmét és a testet egy harmonikus egységgé összekapcsolni. Támogatja a kreativitásunkat, életörömöt hoz és testi, lelki és szellemi regenerációt biztosít.

Türkiz

Önrendelkezés, felelősség, védelem. Jó menstruációs zavarokra, gyomorégésre, rosszullétre.

Tűzopál

Életöröm, lelkesedés, ötletgazdagság, ösztönösség, vidámság, erotika, a nemiség öröme. Gyorssá tesz, növeli a teljesítőképességet. Növeli a potenciált és a termékenységet. A szexuális unalom egyik legjobb ellenszere

Zafír

A bölcsesség, a hűség, eszesség és a tiszta ész köve, mely több összetartozással ajándékozza meg a házasságot. Erősíti az erényeket, valamint hozzásegít őszintének és egyenesnek maradni az életben. Több céltudatossággal áld meg bennünket, hogy nekilássunk kívánságaink, igényeink és céljaink megvalósításához. Megóv a gyakori érzelmi kitörésektől.